Toggle

Jaguar Classic komt met negen 'nieuwe' Jaguar XKSS

Jaguar Classic bouwt negen nieuwe exemplaren van de Jaguar XKSS – vaak genoemd als ’s werelds eerste supercar. De auto’s worden met de hand gebouwd, geheel volgens de specificaties van 1957 en gecertificeerd door Jaguar.

De geplande productie van 25 Jaguars XKSS kon in 1957 niet worden voltooid vanwege een grote brand in de Jaguar-fabriek: Jaguar heeft er slechts zestien gebouwd. De negen nieuwe exemplaren – die meer dan een miljoen Engelse pond zullen kosten – zijn bedoeld voor geselecteerde Jaguar-klanten en -verzamelaars.

De oorspronkelijke Jaguar XKSS was een versie voor de openbare weg van de D-type raceauto waarmee Jaguar in 1955, 1956 en 1957 de 24-uursrace van Le Mans won. Jaguar-baas Sir William Lions besloot de 25 overgebleven raceauto’s om te bouwen tot straatauto’s. Ze werden voorzien van een hogere voorruit en een portier voor de passagier. De scheiding in het interieur en de vin achterop de auto werden verwijderd.

‘De XKSS heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis van Jaguar’, aldus Hannig. ‘De hoog gekwalificeerde Jaguar Classic-ingenieurs en technici hebben decennialang kennis en ervaring opgebouwd en zorgen dat de nieuwe XKSS’en volledig authentiek en van de allerhoogste kwaliteit zijn.’ De eerste van de negen nieuwe Jaguars XKSS wordt naar verwachting begin 2017 afgeleverd.