Toggle

Jaguar XJR Rapid Response Vehicle debuteert op Goodwood

- Vernieuwde Jaguar XJR snelle en veilige assistent bij wereldsnelheidsrecordpoging

- Aan de start bij fameuze heuvelklim van Goodwood Festival of Speed

- Meer spectaculaire Jaguars van vroeger en nu te zien op Goodwood

Op het Goodwood Festival of Speed (25-28 juni) komt een Jaguar XJR Rapid Response Vehicle in actie. Deze door de afdeling SVO (Special Vehicle Operations) ontwikkelde Jaguar is onderdeel van het Bloodhound SSC-project dat zich richt op het verbreken van het wereldsnelheidsrecord op land. De speciaal opgebouwde Jaguar XJR neemt op 27 juni deel aan de fameuze ‘hill climb’ op Goodwood.

De Jaguar XJR (http://www.jaguar.nl/jaguar-range/xj/xj-models/xjr_swb.html) heeft een 5,0-liter supercharged V8 en is daarmee goed voor een sprint van 0-100 km/h in 4,6 s. Zijn topsnelheid bedraagt circa 280 km/h. Om ingezet te kunnen worden als Rapid Response Vehicle (RRV) bij de wereldsnelheidsrecordpoging, is de auto sterk gemodificeerd. Zo heeft hij een rolkooi en speciale vakken voor (veilgheids)gereedschap. De achterbank is voor dit alles opgeofferd. De Jaguar XJ is onlangs ingrijpend vernieuwd (http://jlrnederland.pr.co/104194-verfijning-op-alle-fronten-de-nieuwe-jaguar-xj).

De heuvelklim

Om het potentieel van de auto te tonen, komt de door Jaguar Special Vehicle Operations gebouwde auto aan de start bij de fameuze heuvelklim tijdens het Goodwood Festival of Speed. Hij wordt dan bestuurd door Andy Green. Green is de houder van het huidige wereldsnelheidsrecord op land en tevens de coureur van het Bloodhound SSC-project. Naast de XJR RRV zijn er meer spectaculaire Jaguars op Goodwood te zien, zoals de eerste productieversie van de F-TYPE Project 7 (http://www.jaguar.nl/news/project7.html), de XE S met 250 kW/340 pk en diverse historische modellen waaronder de XJ13, de Group 44 E-type, D-type Long Nose, TWR XJS en de XJ12C Broadspeed.

Het wereldsnelheidsrecord: Jaguar is partner

Jaguar is ‘Technical and Innovation partner’ (http://www.jaguar.nl/news/bloodhound.html) van het Bloodhound SSC-project dat tot doel heeft om op land een snelheid boven 1.000 mijl per uur (ruim 1.600 km/h) te bereiken. Het huidige record staat op 763.035 mph (ruim 1.220 km/h). Naast twee XJR Rapid Response Vehicles assisteert Jaguar ook met een F-TYPE RRV, die eveneens door SVO is opgebouwd. Jaguar is sinds 1983 al drie keer eerder betrokken geweest bij pogingen om het wereldsnelheidsrecord te breken.