Toggle

Pinarello en Jaguar hebben voor Team Sky de DOGMA K-8S ontwikkeld, een racefiets voor slecht wegdek.

- DOGMA K-8S met innovatieve vering speciaal voor slecht wegdek

- Meer comfort: minder vermoeidheid, betere prestaties

- Wedstrijddebuut tijdens Ronde van Vlaanderen

Pinarello en Jaguar hebben exclusief voor Team Sky de DOGMA K-8S ontwikkeld, een racefiets die is toegespitst op  gebruik op slecht wegdek, waaronder kasseien. Uniek is het lichtgewicht veringssysteem dat voor optimaal comfort op slecht wegdek zorgt. Diverse rijders van Team Sky maken al tijdens de Ronde van Vlaanderen (5 april) gebruik van de DOGMA K-8S.

Het doel bij de ontwikkeling van de DOGMA K-8S was dit: een frame ontwikkelen dat ervoor zorgt dat schokken die worden veroorzaakt door slecht wegdek zo min worden doorgegeven aan de coureur. Zo raakt de rijder minder snel vermoeid en kan hij beter presteren. Het geheim van de DOGMA K-8S zit hem in een lichtgewicht frame (900 gram) dat is uitgevoerd met DSS 1.0 – het DOGMA Suspension System en de flexibele, liggende achtervork van koolstofvezel. Jaguar heeft bij de ontwikkeling een belangrijke inbreng gehad, vooral op het gebied van trillinganalyse. De resultaten: een verbetering van het comfort van maar liefst 50% en een overall prestatieverbetering van 4,6%.

De eerste ervaringen

Team Sky-rijder Sir Bradley Wiggins, de eerste Britse winnaar van de Tour de France (2012) en meervoudig Olympisch kampioen is enthousiast over de nieuwe DOGMA K-8S. In maart voerde hij samen met teamgenoten (vergelijkende) tests uit op het fameuze kasseiengedeelte van de Parijs-Roubaix-route: “Deze fiets is uniek op kasseien – de meest extreme ondergrond die je als wielrenner kunt tegenkomen. De DOGMA K-8S voelt hier perfect aan. De stijfheid in combinatie met de flexibiliteit in het achterste gedeelte maakt van de DOGMA K-8S tot een fiets die een echte doorbraak betekent voor de wielersport.”

Een échte samenwerking

Jaguar en Team Sky hebben al jaren een nauwe band. In eerste instantie was Jaguar sponsor en car supplier. Inmiddels is er ook een intensieve technische samenwerking. De DOGMA K-8S is na de DOGMA F8 de tweede racefiets die Pinarello met inbreng van de expertise van Jaguar ontwikkelde.