Toggle

Viering 50 jaar Jaguar XJ en 70 jaar Land Rover in Parijs

Jaguar Land Rover zet de festiviteiten van dit jaar voort op de Autosalon van Parijs (2 t/m 14 oktober 2018). Op de stand toont Jaguar Land Rover legendarische auto’s uit het verleden, toonaangevende modellen van nu en vooruitstrevende toekomstmodellen. Er is veel aandacht voor de Jaguar XJ, die vijftig jaar geleden – in de gedaante van de Series I – op de Autosalon van Parijs zijn debuut maakte. Ook de nieuwste Jaguar, de XJ50 is in Parijs te zien, net als de volledig elektrische Jaguar I-PACE en de exclusieve Range Rover SV Coupé – naast een Land Rover Series I ‘Reborn’ en een mobiel Rode Kruis-commandocentrum op basis van de Land Rover Discovery.

De Autosalon van Parijs heeft speciale betekenis voor Jaguar. De Jaguar XJ maakte immers in 1968 zijn debuut op de Autosalon van Parijs. Daar onthulde Sir William Lyons, de oprichter van het merk, zijn nieuwe sedan met het rijgedrag van de sportieve Jaguar E-type. De Jaguar XJ waarin Lyons zelf reed, staat dit jaar samen met de nieuwe XJ50 op de stand in Parijs.

Ian Callum, Jaguar Director of Design: “The Jaguar XJ story is one of design, desirability and performance and over the past 50 years it has become a true giant in the automotive world and it’s only right that we pay homage to it in this special way. When I started at Jaguar, the XJ was already an icon of car design, so to have been part of this story that has been told over half a century has been an absolute privilege.”

Historisch konvooi van Jaguars XJ
In de aanloop naar de Parijse autoshow stuurt Jaguar Land Rover een konvooi van auto’s van elk van de acht generaties van de Jaguar XJ van de fabriek in het Engelse Castle Bromwich naar Porte de Versailles in de Franse hoofdstad, waar de Autosalon plaatsvindt.

De auto’s die meerijden in het unieke XJ-konvooi zijn een Jaguar XJ Series I uit 1968, een Series II sedan en Coupé uit 1973, een Series III uit 1979, een XJ40 uit 1986, een XJ X300 uit 1994, een XJ X308 uit 1997, een XJ X350 uit 2003, een XJ X351 uit 2009, een XJR575 uit 2017 en de nieuwe Jaguar XJ50.

Het konvooi doet onderweg belangrijke locaties aan uit de historie van Jaguar en de Jaguar XJ. De 839 kilometer lange tocht voert langs Jaguar Classic in Solihull – de grootste (restauratie)werkplaats in zijn soort, waar klassieke Jaguars in hun originele luister worden hersteld – en Bicester Heritage Centre en de circuits van Goodwood en Le Mans – waar Jaguar racesuccessen boekte.

Niet alleen de oorspronkelijke Jaguar XJ is in Parijs onthuld, ook de XJ X300 uit 1994 debuteerde in Parijs, net als de X350, die met een revolutionaire aluminium carrosseriestructuur in 2002 in Parijs debuteerde.

Jaguar XJ50
Als hoogtepunt van de viering van 50 jaar Jaguar XJ – een van ’s werelds beste premium sedans, de keus van vooraanstaande zakenmensen, politici en royalty – plaatst Jaguar de XJ50 bovenaan het indrukwekkende rijtje XJ-varianten. Deze speciale editie is voorzien van Autobiography-bumpers, indrukwekkende 20-inch Venom-wielen, een zwarte grille en unieke badges. Het luxueuze interieur is voorzien van Jaguar-motieven op de hoofdsteunen, een XJ50-logo in de middenarmsteun, en verlichte dorpelplaten met XJ50-logo’s. Meer informatie over de Jaguar XJ is te vinden op www.jaguar.nl.

I-PACE
Bezoekers van de Jaguar Land Rover-stand kunnen ook de nieuwe, volledig elektrische I-PACE bewonderen. De batterij van de I-PACE is in slechts 45 minuten tot 80% op te laden. De actieradius bedraagt 470 kilometer. De I-PACE biedt sportautoprestaties, de nieuwste generatie kunstmatige intelligentie (AI) en de functionaliteit van een vijfpersoons SUV. Voor de Nederlandse markt is de Jaguar I-PACE extra aantrekkelijk doordat zakelijk rijders, die nog in 2018 de auto te naam laten stellen, over een periode van maximaal vijf jaar profiteren van slechts 4% bijtelling.

Land Rover
Land Rover toont op de stand in Parijs een Discovery die tot mobiel commandocentrum voor het Oostenrijkse Rode Kruis is omgebouwd. Hij staat op de stand naast de Range Rover SV Coupé en de Land Rover Series I ‘Reborn’.

Het mobiele commandocentrum is het resultaat van intensieve samenwerking van Land Rover Special Vehicle Operations en het Oostenrijkse Rode Kruis. De speciale Discovery is voorzien van de modernste communicatiemiddelen en een geavanceerde drone, en is bedoeld voor de aansturing ter plaatse van hulpverleners bij rampen.

Land Rover steunt het internationale Rode Kruis al sinds 1954. Michael van der Sande, Managing Director van Jaguar Land Rover Special Operations, vertelt: “Our partnership with the Red Cross isn’t just about our vehicles. Since we started collaborating in 1954, our aim has been to help the Red Cross improve its disaster response and ultimately to help save lives."