Toggle

Utrechtse Tourprimeur voor Jaguar F-PACE

- Performance crossover van Jaguar op 4 juli aan de start bij eerste Touretappe Utrecht

- Eerste mogelijkheid om F-PACE te zien met minimale camouflage

- Serie korte films brengt F-PACE testprocedure in beeld

De Grand Départ van de Tour de France in Utrecht krijgt een bijzondere dimensie doordat de nieuwe Jaguar F-PACE aan de start komt. Team SKY zet de performance crossover op 4 juli eenmalig in als ondersteuningsvoertuig voor Chris Froome, dé favoriet voor de eindoverwinning in de Tour. Voor het grote publiek is de Tourstart in Utrecht de eerste mogelijkheid om De F-PACE live en zonder ‘harde camouflage’ te zien. De F-PACE heeft de eindsprint van de ontwikkelingsfase inmiddels ingezet. De officiële onthulling vindt dit najaar plaats.

De F-PACE die in Utrecht aan de start komt, is een prototype. Hij is uitgevoerd met een ‘soft-camouflage’ in het typische Team SKY-design. Ondanks de camouflage zijn de grote lijnen van het design duidelijk zichtbaar. Bepaalde details blijven geheim tot de officiële onthulling later dit jaar.

Testen in de harde praktijk

De F-PACE van Team SKY is één van de auto’s waarmee de laatste tests in aanloop naar serieproductie worden uitgevoerd. De auto die in Utrecht op het Tourparcours te zien is, werd ook ingezet als ondersteuningsvoertuig bij het trainingskamp van Chris Froome in Monaco. Het doel was om praktische aspecten, uitrustingsdetails en duurzaamheid onder zware omstandigheden te testen. Deze tests zijn zo succesvol verlopen, dat Team SKY heeft besloten de auto ook in te zetten bij het ‘echte werk’: de start van de Tour in Utrecht. Het optreden van de F-PACE is eenmalig. Hij wordt uitsluitend gebruikt bij de tijdrit op 4 juli.

Tempo maken tijdens de tijdrit

Het F-PACE prototype fungeert als volgauto van Chris Froome bij de 13,8 km lange tijdrit in Utrecht. Er zijn dan vier personen aan boord, de ‘Director Sportif ‘ van Team SKY, een dokter, een technicus en een senior teamlid. De F-PACE biedt hen naast volop comfort en dynamiek ook alle ruimte. Het bagagecompartiment van de F-PACE is het grootste in zijn segment. In dit geval is er alle ruimte voor reserveonderdelen voor de fietsen, gereedschap, drankjes, energy-gels en kleding.

Testproces in beeld

Jaguar heeft een serie korte films gemaakt over het intensieve testproces van de F-PACE (http://www.jaguar.nl/jaguar-range/f-pace/f-pace.html). Eén van de ‘filmlocaties’ was het trainingskamp van Chris Froome. De Tourwinnaar van 2013, die ook dit jaar tot de topfavorieten hoort, is enthousiast over de F-PACE: “Team SKY maakt al jaren gebruik van Jaguars als ondersteuningsvoertuigen. De F-PACE biedt alle dynamiek en de indrukwekkende uitrustingsdetails die we van Jaguar gewend zijn, maar dan in de vorm van een performance crossover. Deze auto helpt ons om het beste uit het team te halen – hij gaat indruk maken in Utrecht!”